6 knep för att bli av med fotsvett

fina fötterTidigare har vi skrivit om hur jobbigt det kan vara att lida av fotsvett, men visste du att det finns en del smarta knep att ta till för att minska besvären? Sex stycken av dessa tänkte vi tipsa dig om idag – och de funkar dessutom!

Att lida av fotsvett är lika jobbigt som det kan vara pinsamt i vissa situationer, men lugn. Det finns knep att bli av med både den kladdiga känslan och den fräna doften, såsom genom att ta sig an Expressens tips till exempel som handlar om att använda deodorant på fötterna – men vill du bli av med fotsvettsproblemen för längre sikt framåt finns det bättre knep att ta till. Nedan följer därför våra 6 bästa regler som gör att dina fötter kommer kännas riktigt fräscha och inte orsaka problem i samma utsträckning längre:

  1. Tvätta fötterna dagligen – många tror att det räcker med att bara skölja av fötterna i samband med att man tar en dusch, så är inte fallet. Fötterna bör tvättas varje dag för att inte samla på sig bakterier, och glöm för allt i världen inte att torka ordentligt när du är klar.
  2. Torka ordentligt efter tvätt – att inte torka fötterna ordentligt torra efter tvätt och sedan ta på sig ett par strumpor är en perfekt grogrund för bakterier som orsakar dålig lukt.
  3. Byt skor ofta – alla har vi de där gymnastikskorna vi älskar eller de där arbetsskorna som ska på varje dag, men glöm inte att variera med andra skor och aldrig ha samma skor två dagar i rad: det handlar om att låta svettiga skor torka och lufta innan man bör dem igen.
  4. Lägg in extra sula i skorna – den extra sulan förhindrar att svett och svettdoft fastnar direkt i skon och är dessutom enklare att rengöra än vad hela skon är
  5. Tänk på vilka strumpor du använder – nylonstrumpor är något att undvika eftersom att dessa stänger in luft och då samlas bakterier som ger upphov till luktande fötter.
  6. Vila fötterna från strumpor och skor – vi har vanligtvis våra fötter instängda i våra strumpor från att vi kliver upp på morgonen tills att vi går och lägger oss igen, och under arbetsdagarna har vi dessutom skorna på större delen av dagen, låt därför fötterna vila från både skor och strumpor så ofta du kan så som under helgerna och när du kommer hem efter arbetsdagen.